Projectleider Participatie en Dagbesteding
In een dynamische omgeving voert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn taak uit, het opvangen en begeleiden van mensen. Ons vak, het ‘’opvangvak’’, is steeds in ontwikkeling. Het COA is een organisatie die zich continu aanpast aan de veranderende vraag vanuit politiek en samenleving en het fluctuerende aantal bewoners. In deze dynamiek zorgen leidinggevenden en medewerkers voor leefbaarheid, beheersbaarheid en veiligheid op de centra. Zo kunnen de bewoners werken aan hun toekomst.
Waar kom je te werken?
Het COA is de centrale organisatie in Nederland in opvang en begeleiding van mensen. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie biedt het COA tijdelijk huisvesting en activeert het in de voorbereiding op hun toekomst, in Nederland of elders. Het gaat vooral om asielzoekers en vluchtelingen en om specifieke groepen zoals alleenstaande minderjarige vluchtelingen.
Wat ga je doen?
Deze tijdelijke functie is voor de duur van één jaar beschikbaar gesteld om een belangrijke taak op te pakken: het ontwikkelen en organiseren van alternatieve dagbestedingsactiviteiten voor onze bewoners. De huidige dagbesteding wordt momenteel extern ingehuurd en gedeeltelijk afgebouwd en jij bent degene die de overgang naar nieuwe vormen van dagbesteding coördineert. Je werkt hierbij nauw samen met diverse partijen om te zorgen voor een soepele en verantwoorde transitie.
De functie
De projectcoördinator is verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van een duurzaam pallet aan dagbestedingsactiviteiten, het beheren van de meedoenbalie (vrijwilligerswerk/toeleiding tot werk) en het organiseren van taallessen. Dit gebeurt door het verder op- en uitbouwen van een netwerk van vrijwilligers en relevante (sport)clubs. Waar nodig zal de projectcoördinator ondersteuning bieden aan de uitvoering van de activiteiten. Het doel is om een breed scala aan mogelijkheden te bieden waarmee bewoners van de Rotterdamse schepen zich kunnen ontwikkelen en participeren in de samenleving. De aansturing vindt plaats door de COA-locatiemanager, intensieve samenwerking en afstemming is er met de gemeente Rotterdam, de Stichting Mano en het COA-team. Er is een tweewekelijks overleg tussen partijen om afstemming te realiseren.
Jouw taken
- Taalvaardigheidstrainingen: In samenwerking met de NT2-docent is projectcoördinator verantwoordelijk voor het opzetten van een netwerk waarmee taallessen worden georganiseerd voor bewoners van de Rotterdamse schepen. Voor vergunninghouders is dit de taalles uit het pre-inburgeringsprogramma en voor kansrijke asielzoekers bestaat dit uit tenminste 24 uur taalles.
- Meedoenbalie 2.0: Het opzetten van de vraagkant van een actieve meedoenbalie waarin bewoners mogelijkheden hebben om betaald werk en vrijwilligers werk te doen. Dit vindt plaats in actieve samenwerking met het gemeentelijke programma rondom toeleiding tot werk. De aanbod kant (wat kunnen/willen de bewoners) wordt in de basis georganiseerd door COA-casemanagers en programmabegeleiders.
- Recreatieve en culturele activiteiten: De projectcoördinator organiseert sportevenementen kunst- en muziekworkshops, en sociale en culturele activiteiten om bewoners te helpen zich te verbinden met de stad Rotterdam en hun eigen culturele achtergrond te delen. Hierbij wordt gezocht naar externe partijen en vrijwilligers die hier op vrijwillige basis een bijdrage aan kunnen leveren.
- Samenwerking en netwerken. Bovenstaande vraagt vooral het opzetten van duurzame samenwerking met externe partijen in de gemeente Rotterdam zoals maatschappelijke organisaties, sportclubs, muziekvereniging, culturele instellingen, taalscholen, onderwijsinstellingen en bedrijven. Waar mogelijk worden deze samenwerkingsverbanden en relaties zo snel mogelijk overgedragen aan het COA-team.
- Coördinatie en rapportage: Dit omvat het verzamelen van data, het analyseren van de behaalde resultaten, en het leveren van aanbevelingen voor verbeteringen. De projectcoördinator is ook verantwoordelijk voor het opzetten van een evaluatieproces om de effectiviteit van de activiteiten te meten en te zorgen voor continue verbetering.
- Innovatie en verbeteringen: De projectcoördinator denkt creatief en proactief mee. Dit kan bijvoorbeeld door het onderzoeken van nieuwe manieren om bewoners te betrekken, het verbeteren van bestaande activiteiten, of het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsverbanden en netwerken.
Wat vragen we van jou als Projectleider Participatie en Dagbesteding
De ideale kandidaat voor de functie is iemand die de sociale kaart in Rotterdam goed kent en bij voorkeur al betrokkenheid heeft bij de activiteiten op de COA-schepen. De ideale kandidaat herkent zich in het onderstaande.
- Beschikken over een Hbo-opleiding.
- Minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare rol.
- Aantoonbare kennis van en ervaring met de sociale kaart van Rotterdam en ervaring in samenwerking met maatschappelijke organisaties, gemeente.
- Sterke organisatorische vaardigheden en in staat om meerdere projecten tegelijkertijd te beheren.
- Communicatief vaardig; effectief kunnen communiceren met diverse doelgroepen, zoals asielzoekers, collega's, externe partners en beleidsmakers.
- Flexibel en resultaatgericht, een hands-on mentaliteit met het vermogen om zelfstandig te werken en initiatieven te nemen.
- De projectcoördinator moet zich kunnen identificeren met de missie van het COA en zich inzetten voor de participatie van asielzoekers in de samenleving.
- Het kunnen motiveren en leiden van het team waar nodig.
- De locatiemanager adviseren over de inrichting en inbedding van de activiteiten en samenwerkingen.
- Het kunnen evalueren en rapporteren van de voortgang en impact van de projecten aan interne en externe partijen.
Wat bieden we jou?
Een uitdagende en afwisselende functie in een dynamische organisatie met uitstekende (secundaire) arbeidsvoorwaarden conform de cao Sociaal werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Je krijgt veel vrijheid en zelfstandigheid in je werkzaamheden.
- Een salaris in de range tussen minimaal € 4.453,21 en maximaal € 6.656,16 bruto op basis van 36 uur en een individueel keuzebudget van 18% van het jaarsalaris (incl. vakantiegeld en eindejaarsuitkering).
- Het COA heeft een eigen functieboek en salarisgebouw.
- Een contract van 32-36 uur per week voor de duur van 12 maanden.
- 144 uur vakantieverlof bij een fulltime dienstverband (plus 26 uur in IKB).
- Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen, loopbaanbudget en vitaliteitsuren (afhankelijk van de leeftijd).
Het COA hecht sterk waarde aan integriteit en betrouwbaarheid. Zodra wij jou een aanbod doen voor indiensttreding voeren we een pre-employment screening uit. De screening bestaat uit ten minste de volgende onderdelen: aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), Diploma- en certificaten controle, Identiteitscontrole.
Solliciteren
Gaat jouw hart sneller kloppen van deze vacature? Solliciteer dan direct! Het is goed om te weten dat we lopende de procedure al starten met de voorselectie, dus wacht niet met solliciteren tot het laatste moment.
Wil je eerst nog meer weten over wat jouw functie zo bijzonder maakt? Neem dan contact op met Kareshma Bachoe, locatiemanager via 06 25 50 04 68. Voor de vragen over de sollicitatieprocedure, kun je contact opnemen met Ruud Jan Verhoeff, recruitment adviseur, op telefoonnummer 06 27 39 66 81.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Voor deze functie is projectdetachering een mogelijkheid.